3 Aralık 2012 Pazartesi

ÇOCUKLUĞUMUZ ANAVATANIMIZDIR

Dünyanın neresinde geçerse geçsin herkesin çocukluğu özeldir ve aradan ne kadar zaman geçerse geçsin herkes o günleri hatırladığı anda o günlere derin bir özlem duyar.... Röportajlarda okuyorsunuzdur, çok fakirdik der mesela, o kadar fakirdik ki....Sonra devam eder o fakirlikte yediğimiz ekmeğin tadı artık hiçbirşeyde yok !!!!O toprakları ölmeden bir görebilsem der bir başkası, oysaki o topraklardan kurtulmak için ne mücadeleler vermiştir..

Hayat böyle birşey işte!

Çocukluğumuz üzerine atıyoruz temelleri...O temel ki hayal dünyamızın, mutluluğumuzun, hayalkırıklıklarımızın, masumiyetimizin harcını oluşturuyor. Epıctetus'un da çok güzel söylediği gibi çocukluğumuz anavatanımız oluyor ve çok tramvatik olaylar yaşamadığımız sürece çocukluğumuz gölge gibi bizi takip ediyor,hiç unutturmuyor kendini...

Bir çocuk anavatanında  ne ister hiç düşündünüz mü?


Anne babası yanında olsun ister, annane babanne ve dedeler tarafından şımartılsın, başı okşansın,takdir edilsin ister. Aynı şehirde aynı arkadaşlarla, aynı okulda  bir çocukluk ister. Aynı bakkaldan abur cubur almak ister...Her sene başka bir otelde tatil yerine düzenli bir yazlık evi ve yazlık arkadaşları olsun ister...Rutin güven verir çocuğa, kendi  anavatanında mutludur çocuk..Başka bir şehir herşeye yeniden başlamaktır çocuk için, dipsiz bir kuyudur...O nedenle taşınmaları hep zor olur bir çocuğun...

Ama evdeki  hesap çarşıya uymaz her zaman. Büyüklerin dünyasında taşınmalar, boşanmalar, ölümler, maddi sıkıntılar, çalkantılar o anavatanın depremleri olarak yerini alır. O minicik çocuk yüreğiyle katlanır bunlara, kendince anlamlar yükler, unuttur bir kısmını...


Kendi  anavatanında kendi rutininde mutlu çocuklar yetiştirmek dileğiyle ...


TÜRKİYE'DE VE DÜNYADA DEVAM SÜTÜ FİYATLARI

Aksel devam sütüne 7,5 aylıkken başlamıştı ki bu da takriben Ocak 2012'ye tekabül ediyor. O dönemde devam sütleri 25-26 TLcivarındaydı yani neredeyse bir sene önceydi. Aradan geçen  zaman diliminde nedendir bilinmez düzenli olarak Aptamil ve  SMA devam sütlerinin etiket fiyatları  arttı. Her markete gidişimde yeni fiyat koyuyorlar devam sütlerine. Bugün Aptamil devam sütleri 40TL civarında SMA'ler  ise 45 TL.Gerçekten ohaa demek istiyorum. İngiltere'de Norveç'te hatta Dubai'de devam sütlerinin fiyatlarını gördükçe çığlık atasım geliyor. Dubai'de burada 45TL olan devam sütü 22 TL civarındaydı.İngiltere ve Norveçte de devam sütleri özellikle anne sütünü yeterince alamamış bebeklerin temel gıdası olduğu için böyle uçuk fiyatlar sözkonusu bile değil.Oralarda bu bir devlet politikası...Bu arada bilmeyenler için söylüyorum bu devam sütleri çok bereketsiz bir kutu  alıyorsunuz 1 hafta bilemedin 10 günde bitiyor.

Pek çok ülkede devam sütleri Türkiye'dekinin yarı fiyatınayken,bizim bebeklerimizin günahı ne?Biz ebebeyinler mecbur muyuz aynı ürüne iki kat para ödemeye! Gelişmiş ülkelerde  devam sütleri anne sütünden sonra bebeğin temel gıdası sayılırken Türkiye'deki bu fiyatlarla devam sütlerinin  lüks tüketime girmesi, her bebeğin tüketememesi adalet midir?

Konu benim ya da bizim gibilerin alabilmesi değil, mümkün olduğu kadar çok bebeğin makul fiyatlarla devam sütü içebilmesi....Sürekli benzine laf ediyoruz ancak devam sütü fiyatları Türkiye'deki benzin fiyatlarıyla yarışacak seviyeye geldi.Kimsenin dikkatini de mi çekmiyor merak ediyorum?

Yarın konuyla ilgili ilgili bakanlığa, SMA ve Aptamil markalarını Türkiye'ye getiren firmalara mail atacağım. Öğrenelim bakalım biz anne babaların günahı  neymiş?