24 Ocak 2012 Salı

BAL KABAĞI CORBA TARİFİ VE BALKABAĞININ FAYDALARI

Sevgili anneler bebeklerimize her gün mis gibi çorbalar hazırlayarak damak tatlarını geliştiriyor ve beslenmelerini sağlıyoruz.
 İşte size hem çok faydalı ve çok lezzetli bir çorba tarifi. Evde her zaman farklı farklı sebze bulunmayabilir, İşte  kış aylarında dolabınızda kesilmiş olarak bulunduracağınız  bal kabağıyla bu çorbayı yapabilirsiniz.

MALZEMELER

1 dilim doğranmış balkabağı
1/4 küçük soğan
1/4 Patates
Zeytinyağı

Balkabağı,patates ve soğanları sıcak suda haşlıyoruz. Haşlanan sebzeleri rondodan geçiriyoruz.Pure haline gelen yemeğimizin üzerine çok az zeytinyağı gezdiriyoruz.


BALKABAĞININ FAYDALARI  : Küçük bir tabak balkabağında günlük ihtiyaç duyulan A vitaminin %25'i varmış.A vitaminin öncül maddesi beta karoten vücutta karaciğerde depolanır ve vücut ihtiyaç duyduğunda A vitaminine dönüşürmüş.Beta karoten pek çok kanser çeşidinin,kalp krizi ve damar sertleşmesinin önlenmesine yardımcı olur ve bağışıklık sistemini destekleyerek vücudun enfeksiyonlara karşı mücadele etmesini sağlarmış.

Hadi bakalım sevgili anneler bebeklerimize balkabağı corbası yapmaya....

İŞ HAYATINA YENİDEN DÖNMEK


9 aylık hamilelik döneminden sonra nihayet bebeğimizi kucağımıza aldık ve tüm hayatımızı anne olmaya adadık. Anne olmak ya da anne olmayı öğrenmek hiç kolay değil canlarım.Hele ki hayatını öğrencilik ve getirdiği her türlü gezme ve tozmaya adamış akabinde de aktif iş hayatında kariyer yapma peşine düşmüş günümüz plaza bayanlarındansanız after work partyleri, bekarlığa veda partileri,eventler,yurtdışı seyahatleri derken annelik hafızalarda soyut ve bir o kadar da uzak bir kavram olarak yerini alır. Sonra bir gün anne olmaya karar verdiğinizde ki bu genelde yukarıdaki tanımlamaya uyan bayanlar  için biyolojik saatin tık tık seslerinin duyulmasıyla verilen ani bir karardır, hayal edemediğimiz  kadar büyük bir sorumlulukla karşılaşırız.

Tabi ki herşeyin üstesinden gelmeye alışkın biz super kadınlar, doğum  izni boyunca iş hayatından o kadar büyük bir kopuş yaşar  ve anneliğe içgüdüsel olarak öyle sıkı sıkıya bağlanırız ki 3-4 ay sonra iş hayatına yeniden başlayan anneler için yaşanan tam bir tramvadır.

 İlk günler kilolardan ve şişliklerden kurtulamamış şekilsiz bir beden ve taşınamayacak kadar ağır  kocaman gögüslerden dolayı  saçma sapan kıyafet kombinasyonlarıyla işe gidilir. Masanızın başında aklınız bebeğinizde günde 10 kere bakıcıya ya da annenize telefon ederek rapor alırsınız neyse ki sonraları günde 2-3'e iner bu rapor fasılları.. . İşe yeniden konsantre olmak en az 2 haftanızı alır. Kimi zaman masanızda oflar ve çalışmak değil çocuğunuzu yetiştirmek istediğinize karar verirsiniz. Yaptığınız iş çok anlamsızdır, anne olmanın yanında. Siz kendi cumhuriyetinizin kralısınızdır artık, beğenseler de beğenmeselerde... O can attığınız partyler sürekli gezen arkadaşlarınız ve yaptıkları ilk zamanlar anlamsız gelir, sonraları da zaten isteseniz de evde sizi bekleyen canavarı bırakmaya gönlünüz el vermez gitmeye, iş çıkışlarında öyle yerlere. İşte böyle gel gitli,stresli, iç kemiren bir dönemdir işe dönüşler hamilelikten sonra. Peki ya  işe geri  dönmemek, evde oturup çocuğumuza  bakmak, sizce bu  bir çözüm müdür,ya da bu mudur asıl istediğimiz ve iç huzur sağlayacak karar....
Evet  bebeğimizi bakıcıya ya da anneye bırakmak yeterince  zor ve bence bir  kadın için hayatta verilen en zor sınavlardan bir tanesi. Ancak bebeğimizin fiziksel ve ruhsal gelişimi için gerekli altyapıyı ve planlamaları sağlam yaptıktan sonra bebeğin temel ihtiyaçları karşılanıyorsa,bebeğe sevgi veriliyorsa, baba size yardımcıysa  evde olduğunuz zamanlarda da bebeğinizle kaliteli zaman geçiriyorsanız inanın bebeğinizin bir kaç sene sonra çalışan bir annesi olduğu için gurur duyacağı günler de gelecek. Maddi anlamda kendi parasını kazanan, ayakları yere sağlam basan bir anne modeli  de çocuğunuz  için örnek bir tablo olacaktır. 


Benim tercihim doğumdan 4 ay sonra işe başlamak oldu. İşe başlayalı ise henüz  3,5 ay oldu. Evde  oğlumla düzenimizi oturttuk, hafta sonları bol bol kaçamak yapıyoruz, geziyoruz, tozuyoruz. Sabahları giyinip makyaj yapıp evden çıkarken oğumla oyunlar oyunuyoruz ve aksama yeniden görüşmek üzere vedalaşıyoruz...

Lütfen kararınızı verirken artıların ve eksilerin yer aldığı bir liste yapın, karar verirken bugün kadar geleceği de düşünün,bu işte tek bir doğru malesef yok. Benim şartlarım imkanlarım benim doğrularımı belirledi,dilerim sende  büyük tramvalar yaşamadan en doğru kararı verirsin Sevgili Anne....

Özge OLSEN